İçeriğe geç

Hangi Meslekler Tanık Olamaz

Hangi meslekler tanıklık yapamaz?

2. Tabipler, dişçiler, eczacılar, ebeler ve yardımcıları ile tıp mesleğinin veya sanatının diğer bütün mensupları, bu ünvanları gereği hastaları ve aileleri hakkında öğrendikleri sırlar hakkında tanıklık etmekten kaçınabilirler.

Hangi mesleklerin şahitliği kabul olmaz?

Yeminsiz tanıklar arasında, 5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Kanununun 50. maddesine göre; “Soruşturma veya kovuşturma konusu suçlara iştirak ettiği veya bu suçlardan dolayı suçluya yardım ettiği veya suç delillerini yok ettiği, gizlediği veya değiştirdiği şüphesi veya sanığı veya mahkûmu bulunan kişi” düzenlenmiştir.

Hangi meslekler şahit olamaz?

* Avukatlar, doktorlar, diş hekimleri, eczacılar, ebeler ve yardımcıları, mali müşavirler ve noterler, bu ünvanlar dolayısıyla edindikleri bilgiler nedeniyle tanıklık yapmaktan çekinebilirler.

Kimler tanık olarak dinlenemez?

Davaya dahil olmayan kişiler tanık olarak gösterilebilir. Tanık sunan taraf, mahkemeye bir tanık listesi sunmalıdır. Tanık listesi, tanıkların ad ve soyadlarını ve bildirim için adreslerini içeren listedir. Tanık listesinde yer almayan kişiler tanık olarak dinlenemez.

Kimlerin Sahitligi kabul olmaz?

– Çocukların, akıl hastalarının, bunakların, dilsizlerin ve körlerin sözleri kabul edilmez. – Ağızlarından çıkanların helal veya haram olmasına aldırmayan, dinî ve ahlâkî sebeplerle hoşa gitmeyen sözler kullanmayı alışkanlık haline getiren kibirli kişilerin sözleri kabul edilmez.

Bankacıların şahitliği kabul olur mu?

Konuşma. Tercümanlık, okul öncesi/sınıf öğretmenliği, çağrı merkezi çalışanlığı, yoğun bakım hemşireliği, bebek bakıcılığı, bankacılık, havayolu/denizaltı personeli gibi mesleklerde belirli bir süreden fazla çalışan kişilerin mahkemede tanıklık yapamayacağı iddiası doğru değildir.

Kimler şahit olamaz?

Şahitler reşit olmalıdır. Gelin ve damadın birinci derece akrabaları (anne, baba, kardeşler ve çocuklar) şahitlik yapamaz.

Tanık olunca e devlette görünür mü?

Ancak tanık oldukları dosyalar insanların e-devlet sistemlerinde görünmüyor. İlgili dosyalara tebligatlarda adı geçen ilgili mahkeme katibinden bilgi alabilirler. İlgili yasalara göre mahkemede ifade vermek zorunludur. Bir tanığın savcıya, hakime veya mahkemeye gelip ifade vermesi gerekir.

Mahkemede tanık olmak istemiyorum ne yapmalıyım?

Tanıklık yapmayan kişi, gecikmenin sebebini ve bu sebebi haklı çıkaran delilleri duruşma gününden önce yazılı olarak veya çağrıldığı duruşmada sözlü olarak açıklamak zorundadır. Tereddüdünün sebeplerini ve bunun sebeplerini daha önce açıklamış olan tanığın belirli bir günde mahkemede hazır bulunması gerekmez.

Görgü tanığı mahkemeye gider mi?

Tanık olarak sunulan ve ifade vermeye çağrılan herkes mahkemeye gitmek zorundadır. Aslında mahkemeler, önlerinde bekleyen anlaşmazlıkları karara bağlamakla yükümlüdür.

Tanıklıktan çekilmek için ne yapmalı?

Madde 49 Tanıklık yapmama sebebinin bildirilmesi Tanıklık yapmama sebebi, hâkim veya savcının istemi üzerine bildirilir. Hâkim, gösterilen sebebin gecikmeyi gerektirip gerektirmediğini inceler ve şüphe halinde tanığı yemin etmeye çağırır.

Psikologlar şahitlik yapabilir mi?

Eşlerin temas kurduğu psikologlar ve aile terapistlerinin gizlilik yükümlülüğü altında olduğu da kabul edilmektedir. Bu kişiler tanık olarak bildirilirse, gizlilik yükümlülüğü altında oldukları için ifade vermeme haklarını kullanabilirler.

Kimlerin şahitliği kabul edilmez?

MADDE 248 – (1) Aşağıdaki kişiler tanıklıktan çekinebilirler: a) Taraflardan birinin nişanlısı. b) Taraflardan birinin eşi, evlilik sona ermiş olsa dahi. c) Eşinin altsoyu veya altsoyu.

Hâkim tanığa ne sorar?

(Tanığa öncelikle adı ve soyadı, yaşı, iş ve ikametgahı, işyeri veya geçici ikametgahının adresi ve gerekiyorsa telefon numaraları sorulur. Gerektiğinde tanıklığının ne ölçüde güvenilir olduğunu hâkime açıklığa kavuşturacak durumlar, özellikle şüpheli, sanık veya mağdurla ilişkileri hakkında sorular sorulur.

Tanıklıkta yaş sınırı var mı?

18 yaşından küçük biri bana karşı tanıklık edebilir mi? Tanıklık yapmak için bir yaş sınırı yoktur, bu nedenle kendiniz tanıklık edebilirsiniz.

Psikologlar tanıklık yapabilir mi?

Gizlilikle bağlı meslek grupları (avukatlar, doktorlar, psikologlar, psikiyatristler vb.) ifade vermekten kaçınma hakkına sahiptir. Hiç kimse, çıkarlarına zarar verecekse, kendisine karşı ifade vermeye zorlanamaz.

HMK kimler tanık olamaz?

(1) Aşağıdaki kişiler tanıklık etmekten kaçınabilirler: (a) Taraflardan birinin nişanlısı. (b) Taraflardan birinin eşi, evlilik sona ermiş olsa bile. (c) Eşinin soyundan gelenler veya onların soyundan gelenler.

Devlet memuru mahkemede şahitlik yapabilir mi?

Maddede, memurlar ve diğer görevlilerin, görevleri sırasında öğrendikleri ve korumakla yükümlü oldukları Devletin güvenliğine veya temel dış yararlarına ilişkin sırlar hakkında tanıklıkta bulunabilecekleri şartlar düzenlenmektedir.

Sahitlik sicile isler mi?

Mahkemede tanık olarak ifade vermek mahkeme kayıtlarına geçmez. Ancak, yalan ifade vermek veya mahkeme sürecini engellemek bir suçtur ve bu durumlar mahkeme kayıtlarına geçer. Çevrimiçi sistemler, aleyhinize dava açılıp açılmadığını ve takip ettiğiniz davaların durumunu öğrenmenize olanak tanır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir