Organofosfat zehirlenmesinde hangi ilaç kullanılır?
– Yetişkin dozu: 1 g/kg PO, 6×1 – Çocuk dozu: Yetişkinlerdeki gibidir. Atropin: Bilinen veya şüphelenilen organofosfat veya karbamat zehirlenmelerinde ortaya çıkan aşırı kolinerjik aktiviteyi tedavi etmek için kullanılır.
Atropin zehirlenmesi nedir?
Atropin çeşitli durumlarda cezasız kullanılmasına rağmen zehirlenmeye neden olabilir. Ayrıca yabani bitkilerde yutulduğunda zehirlenmeye neden olabilecek miktarlarda bulunur. 2. Yetişkinlerde 1 mg’dan düşük dozlarda zehirlenme meydana gelmiş ve 12 ve 2 mg’da ölümler meydana gelmiştir. Çocuklarda 0,4 mg kadar düşük dozlarda bile ölümler bildirilmiştir. Atropin zehirlenmeye neden olabilir. Çeşitli durumlarda cezasız kullanılmasına rağmen zehirlenmeye neden olabilir. Ayrıca yabani bitkilerde yutulduğunda zehirlenmeye neden olabilecek miktarlarda bulunur. 2. Yetişkinlerde 1 mg’dan düşük dozlarda zehirlenme meydana gelmiş ve 12 ve 2 mg’da ölümler meydana gelmiştir. Çocuklarda 0,4 mg kadar düşük dozlarda bile ölümler bildirilmiştir.
Organofosfat zehirlenmesinde ne olur?
Akut sistemik organofosfat zehirlenmesi, MSS’de muskarinik, nikotinik ve somatik motor değişikliklere neden olur. MSS’de kolinerjik dışa akımın neden olduğu semptomlar; anksiyete, uykusuzluk, duygusal dengesizlik, titreme, baş ağrısı, baş dönmesi, zihinsel karışıklık, deliryum ve halüsinasyonlar.
Organik fosfat zehirlenmesi nedir?
Organik fosfat bileşikleri, asetilkolinesteraz (AChE) enzimini baskılayarak kolinerjik sendroma neden olur. Semptomlar, muskarinik ve nikotinik bölgelerde parçalanmayan asetilkolinin birikmesinden kaynaklanır. Kolinerjik sendrom, ölüme yol açabilen ciddi zehirlenmeye neden olur.
Organofosfat nedir, ne için kullanılır?
Organofosfatlar, 1940’lardan beri yaygın olarak kullanılan başlıca böcek öldürücü sınıflarından biridir. Organofosfatlar, böceklere karşı daha seçici toksisite ve sınırda kalıntı oluşumu gibi çoklu özellikleri nedeniyle dünya çapında yaygın olarak kullanılmaktadır (7).
Zehirlenen birine ne ilaç verilir?
İlaç zehirlenmesi durumunda, bol su vererek hemen kusturun. Asit-baz zehirlenmesi durumunda (örneğin çamaşır suyu, sofra tuzu), kusturmayın ve bol su verin. 2 saatten fazla zaman geçtiyse, kusturmayın ve bol su ve zeytinyağı verin.
Atropin ne kadar verilir?
Önerilen doz aralığı 3–5 dakika ile 1–2 saat arasında değişebilir. Şiddetli vakalarda 0.
Atropin ampul 0.5 mg ne işe yarar?
Atropin, düşük kalp hızı (bradikardi) semptomlarını tedavi etmek, ameliyat öncesi tükürük ve bronş salgılarını azaltmak veya kolinerjik ilaçların aşırı dozlarında veya mantar zehirlenmelerinde panzehir olarak kullanılan reçeteli bir ilaçtır.
Atropin zehir mi?
Atropin, tıpta kullanılan alkaloitler adı verilen bir bileşik sınıfına ait zehirli bir kristal maddedir.17 Eki 2024Atropin, tıpta kullanılan alkaloitler adı verilen bir bileşik sınıfına ait zehirli bir kristal maddedir.
Organofosfatlı insektisit nedir?
Organofosfatlı insektisitler, sinir sisteminde önemli bir enzim olan kolinesterazın aktivitesini inhibe ederek nörotoksik etkilere sahip bileşiklerdir. Genellikle tarımda kullanılırlar ve özellikle doğum öncesi maruz kalma senaryolarında sinir hücrelerinin aşırı uyarılmasına neden olarak nörolojik gelişimi olumsuz etkileyebilirler. Organofosfatlı insektisitler, sinir sisteminde önemli bir enzim olan kolinesterazın aktivitesini inhibe ederek nörotoksik etkilere sahip bileşiklerdir. Genellikle tarımda kullanılırlar ve özellikle doğum öncesi maruz kalma senaryolarında nörolojik gelişimi olumsuz etkileyebilirler.
Pralidoksim neyin antidotudur?
Bu bileşikler kolinesteraz enzimine bağlanarak asetilkolinin parçalanmasını önler ve asetilkolin birikimiyle asetilkolin reseptörlerinin aşırı uyarılmasına neden olur. Organofosfat zehirlenmesine karşı panzehir olarak kullanılan pralidoksim, organofosfat ile enzim arasındaki bağları kimyasal olarak parçalayarak etki eder.
Kolinesteraz değeri kaç olmalı?
Normal kolinesteraz değeri: 40-120 rapor Ü. Sigara içen grup ile içmeyen grup arasında yaptığımız karşılaştırmada sigara içmeyen grupta kolinesteraz düzeyinin düşük olduğu görüldü (p<0,01).
Atropin zehirlenmesi nasıl olur?
ATROPİN ZEHİRLENMESİ ATROPİN ZEHİRLENMESİ: Midriyazis, ağız kuruluğu ve yanaklarda hiperemi görülebilir.
Organofosfat intoksikasyonu nedir?
Organofosfat zehirlenmesi, dünya çapında sıklıkla görülen ve genellikle intihar amaçlı kullanılan bir böcek ilacı zehirlenmesidir. Sinir sistemindeki kolinesteraz enzimini inhibe ederek etki eder. Atropin ve pralidoksim, farmakolojik tedavide kullanılan aktif bileşenlerdir.
Alüminyum fosfit solunursa ne olur?
Fosfin gazı güçlü bir mitokondriyal toksindir ve sitokrom c oksidaz enzimini inhibe eder. Alüminyum fosfit zehirlenmesi şiddetli metabolik asidoz, akut solunum sıkıntısı sendromu, kardiyojenik şok ve multiorgan yetmezliğine yol açar.
Fizostigmin zehirlenmesinde ne kullanılır?
Striknin, fizostigmin, nikotin ve diğer bazı alkaloitlerle zehirlenmelerde potasyum permanganat solüsyonunun içilmesi veya mide yıkama suyu olarak kullanılması bunların oksidasyonu ile inaktive eder. Bu solüsyon 1:10’dur.
Pralidoksim neyin antidotudur?
Bu bileşikler kolinesteraz enzimine bağlanarak asetilkolinin parçalanmasını önler ve asetilkolin birikimiyle asetilkolin reseptörlerinin aşırı uyarılmasına neden olur. Organofosfat zehirlenmesine karşı panzehir olarak kullanılan pralidoksim, organofosfat ile enzim arasındaki bağları kimyasal olarak parçalayarak etki eder.
Karbamat ne işe yarar?
… Böcek ilacı sınıfları arasında organofosfatlar, karbamatlar, klorlu hidrokarbonlar ve bitki kaynaklı böcek ilaçları (botanik) bulunur. Organofosfat ve karbamat böcek ilaçları, asetilkolini (parasempatik sinir sisteminin habercisi) parçalayan enzim olan asetilkolinesterazı inhibe ederek çalışır. Böcek ilacı sınıfları arasında organofosfatlar, karbamatlar, klorlu hidrokarbonlar ve bitki kaynaklı böcek ilaçları (botanik) bulunur. Organofosfat ve karbamat böcek ilaçları, asetilkolini (parasempatik sinir sisteminin habercisi) parçalayan enzim olan asetilkolinesterazı inhibe ederek çalışır.
Opioid zehirlenmesi nedir?
Opioid zehirlenmesinin ve aşırı dozunun başlıca belirtileri arasında uyuşukluktan baş dönmesine ve komaya kadar değişebilen bilinç düzeyinde azalma bulunur. Diğer başlıca belirtiler arasında noktasal olarak genişlemiş göz bebekleri ve yavaş solunum hızı bulunur. Siyanoz, hipotansiyon, bradikardi ve hipotermi de görülebilir. Opioid zehirlenmesinin ve aşırı dozunun başlıca belirtileri arasında uyuşukluktan baş dönmesine ve komaya kadar değişebilen bilinç düzeyinde azalma bulunur. Diğer başlıca belirtiler arasında noktasal olarak genişlemiş göz bebekleri ve yavaş solunum hızı bulunur. Siyanoz, hipotansiyon, bradikardi ve hipotermi de görülebilir.